Aftrek studiekosten: hoe werkt het als je zzp’er bent?

Het is belangrijk om jezelf continu te blijven ontwikkelen in jouw vakgebied. Werk je in loondienst, dan worden de kosten voor een opleiding of cursus vaak door je werkgever betaald. Maar dat is niet het geval als je zzp’er bent. Zo’n opleiding kan dan aardig in de papieren lopen, maar goed nieuws: de kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar. In dit artikel lees je hoe de aftrek van studiekosten werkt en hoe je er optimaal van kan profiteren.

Hoe werkt de aftrek van studiekosten?

Heb je kosten gemaakt voor een opleiding, cursus of training? Dan mag je het in sommige gevallen opgeven als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Of en hoeveel je mag aftrekken, hangt af van of de studie wordt gezien als een zakelijke of een privé-investering. De Belastingdienst onderscheidt drie categorieën:

  1. Studie voor een hobby;
  2. Studie voor je bedrijf;
  3. Studie voor je persoonlijke ontwikkeling.

 

  1. Studiekosten voor een hobby

De studiekosten die je maakt voor een hobby zijn niet aftrekbaar. Het hangt af van je beroep of iets als een hobby wordt aangemerkt. Wil je bijvoorbeeld een cursus Social Media Marketing doen? Dan zou dit een hobby kunnen zijn, tenzij je bijvoorbeeld van plan bent om de nieuwe kennis in te zetten voor je bedrijf.

 

  1. Studiekosten voor je bedrijf

Als de studie relevant is voor je bedrijf en is bedoeld om jouw vakkennis op peil te houden, worden de kosten gezien als zakelijke kosten. Deze mag je tijdens de belastingaangifte aftrekken van de winst uit je onderneming. Het voordeel hiervan is dat er vaak weinig beperkingen gelden.

Onder de zakelijke studiekosten vallen bijvoorbeeld inschrijfgeld, reis- en verblijfkosten en kosten van vakliteratuur en ander materiaal dat je verplicht moet aanschaffen. Ook de te betalen btw is volledig aftrekbaar.

Tip: zorg dat je alle facturen en bonnetjes goed bewaart, zodat je deze indien nodig kan overhandigen aan de Belastingdienst. Een goede administratie helpt je om het overzicht te behouden.

 

  1. Studiekosten voor persoonlijke ontwikkeling

Wil je jouw kennis uitbreiden, omdat je in de toekomst wilt veranderen van beroep of functie? Dan spreekt de Belastingdienst van scholingskosten. Scholingskosten zijn een privé-investering en mag je daarom niet aftrekken van de winst. Je mag ze wel opgeven als aftrekpost tijdens je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Regels en beperkingen

Voor scholingskosten gelden er meer regels dan voor zakelijke studiekosten. Zo mag je bijvoorbeeld alleen de kosten aftrekken die echt nodig zijn voor de studie. Denk hierbij aan lesgeld en verplichte leer- en beschermingsmiddelen. Eten, drinken, verblijf- en reiskosten en kosten voor een aparte werk- of studeerkamer zijn niet aftrekbaar. Omdat het geen bedrijfskosten zijn, kan je ook geen btw aftrekken.

Daarnaast geldt er een drempel van € 250 en een maximale aftrek van € 15.000 per jaar. Dat betekent dat je alleen het bedrag boven deze drempel mag aftrekken en het totale aftrekbare bedrag niet boven het maximumbedrag mag uitkomen.

 

Het grijze gebied

Het kan zijn dat je een studie wilt volgen waarvan je niet zeker weet of het wordt gezien als zakelijke of privé-investering. Er is namelijk nogal een grijs gebied. Twijfel jij daarover? Dan is het slim om contact op te nemen met de Belastingdienst of je boekhouder.

 

Exclusief of inclusief btw

Volg je een studie voor je bedrijf, dan mag je de btw terugvorderen. Bij een studie voor je persoonlijke ontwikkeling niet. Dat is dus fiscaal onvoordelig voor jou als zzp’er.

Bij sommige opleidingsinstellingen kan je in dat geval daarom kiezen voor een factuur zonder btw. Er wordt in ruil daarvoor vaak een extra vergoeding in rekening gebracht, maar je bent dan waarschijnlijk alsnog goedkoper uit dan dat er wel btw wordt gerekend. Bekijk onderstaand rekenvoorbeeld maar eens.

 

Rekenvoorbeeld met btw

Stel: je volgt een studie voor je bedrijf en de kosten komen in totaal op € 1.600 exclusief btw. Je valt met jouw inkomen in de tweede belastingschijf. Dat betekent dat je – door de verlaging van jouw winst – (38,10% van € 1.600 =) € 609 minder betaalt aan belasting.

De prijs die je uiteindelijk voor de studie betaalt, oftewel: de nettoprijs, komt dan op (€ 1.600 – € 609 =) € 991. Je hoeft bij een studie voor je bedrijf geen rekening te houden met de 21% btw. Die kan je immers volledig terugvorderen.

Bij een studie voor je persoonlijke ontwikkeling kan je het bedrag niet in mindering brengen van de winst. Bovendien kan je de btw niet verrekenen en moet je rekening houden met het drempelbedrag van € 250 voor de inkomstenbelasting.

Het bedrag dat je terugkrijgt is dus niet € 609, maar ( 38,10% van € 1.350 =) € 514,35. De nettoprijs is in dit geval € 1.085,65. Bovendien moet je de 21% btw (21% x € 1.600 = € 336) zelf betalen. In totaal ben je dus € 1.421,65 kwijt voor dezelfde studie.

 

Rekenvoorbeeld zonder btw

Bij sommige opleidingsinstellingen kan je daarom een factuur zonder btw aanvragen. Je betaalt dan iets meer voor een studie voor je persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld € 1.800. Haal daar het drempelbedrag van € 250 vanaf en je houdt een aftrekbaar bedrag over van € 1.550.

Als je met je inkomen in de tweede belastingschijf valt, krijg je (38,10% van € 1.550 =) € 590,55 terug. De prijs die je dan uiteindelijk betaalt voor een studie voor je persoonlijke ontwikkeling is ( € 1.800 – € 590,55 =) € 1.209,45. Je hoeft geen rekening te houden met de btw, want die zit al bij de prijs inbegrepen. Scheelt toch ( € 1.421,65 – € 1.209,45 =) € 212,20.

 

Let op: dit is een versimpeld rekenvoorbeeld. In werkelijkheid komen de kosten van de studie bovenop de balans en worden daar eerst nog allerlei ondernemersaftrek afgehaald.