Relatiegeschenken (beperkt) aftrekbaar als zakelijke kosten

Relatiegeschenken (beperkt) aftrekbaar als zakelijke kosten

Als zzp’er kun je de aanschaf van een relatiegeschenk opvoeren als zakelijke kosten. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar als deze volledig gemaakt zijn voor de zakelijke belangen van een onderneming. Daarvoor geldt dan wel dat je als natuurlijk rechtspersoon moet ondernemen. Voor de meeste zzp’ers is dat vanzelfsprekend.

Relatiegeschenken vallen volgens de Belastingdienst onder de zogenaamde gemengde kosten. Het zijn dus eigenlijk gewoon kosten. Tot het tijd is voor de aangifte van de inkomstenbelasting. In de aangifte vindt er een aanpassing plaats: 20% van de kosten voor relatiegeschenken wordt opgeteld bij je winst en is dus niet aftrekbaar.

De btw van een relatiegeschenk

De btw op uitgaven is normaal gesproken aftrekbaar als voorbelasting. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo is de btw alleen aftrekbaar als de ontvanger van het relatiegeschenk de btw zelf ook zou mogen aftrekken. Wanneer je een accountant een rekenmachine geeft, mag je de btw daarvan aftrekken. Als je hem een waardebon voor de sauna geeft, mag dat niet. Daar is ook weer een uitzondering op. Als je per persoon per jaar minder dan € 227,- exclusief btw uitgeeft aan relatiegeschenken, mag je de btw wel aftrekken.

Bestaande klanten en nieuwe klanten

Sta bij het geven van een relatiegeschenk stil bij je band met de ontvanger. Is het een geschenk voor bestaande klanten of leveranciers? Dan is er sprake van een relatiegeschenk en gelden de regels hierboven. Gaat het om een cadeau om nieuwe klanten te trekken? Dan gelden deze kosten als acquisitiekosten. Dat zijn normale bedrijfskosten en volledig aftrekbaar

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Reacties zijn gesloten.